Waarom voelen we ons zwak als we kwetsbaar zijn?

18-06-2025

Kwetsbaarheid is iets dat we vaak associëren met zwakte. We zijn bang om ons hart te laten zien, gevoelens open te stellen of hulp te vragen—want stel je voor dat iemand ons afwijst, beoordeelt of teleurstelt. Toch is er een dieper en krachtiger verhaal over kwetsbaarheid dat juist laat zien hoe waardevol het kan zijn.


Wat bedoelen we met kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid betekent dat je jezelf blootgeeft met gevoelens als onzekerheid, angst of teleurstelling. Gevoelens die er dus toe doen, maar waarvan je vreest dat anderen je er op zullen beoordelen. We hebben geleerd dat je sterk moet zijn, maar echte sterkte gaat juist vaak samen met het tonen van je emoties. Zoals Brené Brown het stelt: "Vulnerability is the birthplace of love, belonging, joy, courage, empathy and creativity".

Waarom voelt kwetsbaarheid eigenlijk hoogst ongemakkelijk?

  • Angst voor oordeel of afwijzing: we zijn bang dat anderen ons minder respecteren wanneer we onze emoties laten zien. Dat gevoel leeft sterk omdat we vaak denken dat kwetsbaarheid gelijkstaat aan zwakte.

  • Risico op pijn: kwetsbaar durven zijn betekent jezelf blootstellen aan de mogelijkheid dat iemand je gevoelens niet begrijpt of niet accepteert.

  • Onzekerheid en emotionele blootstelling: je gaat iets delen waarvan je niet weet hoe het ontvangen zal worden. Dat maakt je extra gevoelig.

Maar kwetsbaarheid is eigenlijk een kracht

Veel onderzoeken tonen aan dat wie durft te laten zien wie hij écht is, vaak sterker en veerkrachtiger blijkt:

  • Authentiek contact: door jezelf open te stellen, maak je echte verbinding met anderen en dat vergroot vertrouwen.

  • Courage en persoonlijke groei: kwetsbaarheid vraagt moed, omdat je risico's neemt. Het stelt je in staat om uit comfortzones te stappen en te leren.

  • Helemaal jezelf zijn: door je gevoelens te laten zien, laat je je imperfecties zien — en dat maakt je menselijk en oprecht. Dat werkt bevrijdend.

  • Betere relaties: echte intimiteit ontstaat wanneer je niet alleen successen deelt, maar ook je worstelingen.

Wat missen we zonder kwetsbaarheid?

1. Emotionele isolatie

Wanneer je jezelf niet laat zien met je gevoelens, bouw je muren op tussen jezelf en anderen. Die muren geven een vals gevoel van veiligheid, maar zorgen er uiteindelijk voor dat je alleen worstelt, zelfs te midden van anderen. Onderzoek laat zien dat zelfs mensen met een groot sociaal netwerk zich emotioneel geïsoleerd kunnen voelen als er niemand is bij wie ze écht terechtkunnen. Deze eenzaamheid kleurt je gevoelens van rusteloosheid, somberte en mentale vermoeidheid, en werkt vaak tegen wat je juist zoekt in vriendschappen en relaties.

2. Gemiste kansen op echte verbinding

Kwetsbaarheid opent de deur naar diepgang in relaties. Wanneer je niet deelt wat je voelt en denkt, blijven gesprekken vaak oppervlakkig: het weer, wat je gegeten hebt, of hoe je dag verliep. Dat kan preventief lijken, maar echte troost of begrip vind je in momenten van openheid – van beide kanten. Zonder die kwetsbaarheid kun je kansen missen om te worden gezien, begrepen en daadwerkelijk gesteund. En zonder die steun is het moeilijk om je écht verbonden te voelen.

3. Opgekropte spanning

Als je je emoties binnenhoudt, hoopt er onbewust spanning op in je systeem. Je probeert misschien drukte of afleiding op te zoeken om gevoelens te negeren, maar dat lost niets op. In plaats daarvan kan het leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, gespannen spieren of een knoop in je maag. En emotioneel komen ze er later – vaak heftig – uit. Dit wordt ook wel eens overspoeling genoemd, waar de vergelijking wordt gemaakt van een grote golf aan emoties die oncontroleerbaar over je heen komt. Studies tonen aan dat het langdurig onderdrukken van emoties de stresshormonen doet stijgen, wat uiteindelijk tot angst, depressie of fysieke gezondheidsklachten kan leiden .



Hoe kun je stap voor stap kwetsbaarheid omarmen?

  • Begin klein: Deel een kleine onzekerheid met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld: "Ik vond dat gesprek spannend."

  • Stel grenzen bewust: Je hoeft niet alles te delen. Kies wat passend is in welke situatie .

  • Train je mindset: Merk bekritiserende zelfspraak op ("Ik lijk zwak") en vervang het door mildheid: "Het kost me kracht om me open te stellen."

  • Zoek veilige oefenplek: Therapie of een ondersteunende groep kan helpen oefenen in een warme, respectvolle omgeving .

  • Reflecteer regelmatig: Schrijf op hoe het voelde om open te zijn, wat de reacties waren en welke innerlijke stappen je hebt gezet.

Reflectievragen om jezelf te onderzoeken

  • Waar durf ik mijn gevoelens wél te laten zien, en waar niet?

  • Welke overtuigingen over kwetsbaarheid zitten in mij (bijvoorbeeld: 'Kwetsbaar zijn is zwak')? Probeer ook eens na te gaan vanwaar deze komen?

  • Welke positieve ervaringen heb ik gehad met het delen van kwetsbaarheid?

  • Hoe kan ik mezelf vandaag bewust een klein beetje openen?

Tot slot!

Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist van moed. Door jezelf toe te durven laten, versterk je authentieke verbindingen en leer je meer over jezelf. En dat geeft je innerlijke kracht.

Risico's zullen er altijd genomen moeten worden om te zoeken of een verbinding kan lukken of niet. Vertrouwen in een relatie, vriendschappelijk of romantisch, is gebaseerd op risico's nemen. Echter is er positief op gereageerd en wordt het steeds minder akelig wordt om deze te blijven nemen. 

Voorbeeld: denk terug aan de eerste keer dat je samen iets ging doen met een vriend waar je je nu heel vertrouwd mee voelt